Praktični savjeti

Kako biti cool domaćin bezglutenskom gostu?

U vrijeme blagdana nas očekuju neizostavne proslave, domjenci, privatna slavlja na kojima je uvijek obilje hrane i pića. Osobe koje ne konzumiraju gluten nisu u tome ama baš nikakva iznimka.  I mi se veselimo kao i svi ostali.
Ako vam u goste dolazi netko s takvim načinom prehrane, bilo dijete ili odrasla osoba, dobro se informirajte i pripremite. Svi mi koji imamo celijakiju ili intoleranciju na gluten, volimo se osjećati dobrodošli i ne osjećamo se ugodno kada se previše pažnje skreće na nas za vrijeme samog obroka, što je često nemoguće izbjeći jer svi za stolom primjećuju da ne jedete kao i oni.
I zato, budite cool domaćin:

  • Raspitajte se točno kod samog gosta da li se radi o celijakiji ili još nekim  pridruženim alergijama ili sl.
  • Otiđite do najbliže drogerije (kojih u Hrvatskoj, ali i u ostalim zemljama ex Yu sada ima u svakom manjem gradu) i pogledajte što se nudi. Sigurno možete nabaviti barem neke kekse, bezglutensku mješavinu  brašna ili tjesteninu.
  • Nemojte pretpostavljati. Ljudi često pretpostavljaju da osobe koje ne konzumiraju gluten jedu tzv. zdravu hranu, obično pretpostavljaju da se to odnosi na integralnu tjesteninu i kruh, a to je upravo ono što nas ubija.
  • Nemojte nam posluživati bolničke deserte. Nemojte, k`o Boga vas molim, gostima koji imaju celijakiju za desert servirati jabuku ili naranču. Ili još gore, kompot! (Osim u čudnim slučajevima kada osoba baš obožava kompot. Od suhih šljiva. Da, baš.) To je tako bolnički i depresivno. Možete nabaviti u gore spomenutim drogerijama npr. obične bezglutenske kekse u tipu petit beurre, smrviti ih, dodati  im maslac pa ih zatim prepeći  u pećnici. Takvu bazu možete koristiti kao podlogu za neku otkačenu voćnu salatu kojoj ste dodali cimet, med, đumbir… Ili možete bazu od keksa preliti otopljenom čokoladom*, dodati karamelizirane banane, smrvljene orahe ili lješnjake, poslužiti tučeno slatko vrhnje*. Vaš glutenko će vas obožavati i mjesecima svima prepričavati taj vrhunski gastronomski doživljaj i kako ste divna domaćica. Uglavnom, lako nas je kupiti.
  • Mislite na kontaminaciju! Niti slučajno nemojte istim nožem rezati pšenični i bezglutenski kruh, ili prvo kruh sa glutenom pa nakon toga sir koji ćete ponuditi svojem gostu. Ili istom kuhačom miješati pšeničnu tjesteninu i onu bez glutena zavrijeme kuhanja. Pazite na kontaminaciju glutenom, to je vrlo ozbiljna i opasna  stvar!
  • I mi smo dame. Ako možete, nemojte tražiti gosta „neka samo donese svoj kruh“. Gost je gost, ne tražite niti ostale neka donesu svoj kruh sa sobom, zar ne? Svi mi koji imamo celijakiju, pogotovo žene, se volimo srediti i nije nam baš zabavno da iz nove šljokičaste torbice, onako sređene, vadimo komad kruha. Nije glamurozno, morate priznati. Stoga, imajte milosti.

*Morate biti sigurni da su te namirnice bez glutena, pitajte i provjerite.

Autor teksta: Abeona j.d.o.o.